Лате – один з найпопулярніших кавових напоїв, який відрізняється ніжним та приємним смаком. Звичайно, що готується він за чіткою рецептурою, але також може мати різноманітні варіації. Зокрема, ви можете приготувати лате з солоною карамеллю, який порадує комбінацією смаків та ароматів.
Особливості лате
Смак цього напою – неймовірний. Він дарує приємні відчуття, завдяки солодкості, а також приємним кавовим відтінкам. Крім того, в нього можна додавати сиропи, щоб зробити більш виразним або цікавим.
До речі, лате ми зобов’язані саме Італії. Там, одна жінка придумала сімейну традицію – кожного ранку пити каву всім разом. Але, звичайно, дітям не дуже подобалась кава в чистому вигляді. Тому їхня мати вирішила розбавляти її солодким молоком.
Зараз напій має вдосконалену рецептуру, тому став улюбленим для багатьох в усьому світі. Він має свої тонкощі приготування, а його смакові властивості залежать від обраних кавових зерен та інших інгредієнтів.
Різновиди напою
Насправді існує чимало варіацій напою: він може бути з карамеллю, горіховим смаком, гарбузом, корицею та іншими складовими. Але також можна виділити три основних види напою:
- традиційна кава;
- latte macchiato;
- dolce latte macchiato.
Ще, до речі, є айс лате, який є холодним та чудово підходить для літнього сезону. Варто зазначити, що кожен вид кави має свої пропорції та інгредієнти, але основа незмінна – це молоко.
Нюанси приготування
Дуже важливо для лате підібрати правильне молоко. Ідеальний варіант – з високим процентом жирності. В інакшому випадку ваша кава буде мати негарний колір, а її смаком ви навряд чи насолодитеся. Щоб приготувати каву лате, потрібно знати декілька нюансів.
- Дуже важливо прогріти чашку чи стакан гарячою водою, парою для вливання напою. А в деяких кавомашинках чашка прогрівається самостійно.
- Для класичного лате потрібно чітко дотримуватись пропорцій: 30-50 г чорної натуральної кави на 150-200 г молока. В інших випадках існують свої рецепти напою.
- Щоб кава була ніжною та м’якою, потрібно обирати арабіку з додаванням робусти в пропорціях 8:2. В такому випадку ви отримаєте приємний смак та аромат. Можна також використовувати лише арабіку.
- Готувати лате можна в турці, кавоварці, кавомашині, що дозволить отримати ідеальний результат.
До речі, не менш важливою в цьому напої є пінка. Для її отримання потрібно використовувати вінчик, міксер, блендер. А деякі кавоварки створюють піну самостійно.
Знаючи всі тонкості лате, ви зможете обрати для себе кращий вид такої кави.