Калій дуже важливий мінерал для організму. Він забезпечує скорочення м’язів і виводить натрій, через який можуть розвинутися серцево-судинні захворювання. Вживання продуктів, багатих на калій, знижує ризик інсульту. Одним із найвідоміших джерел калію є банани, проте є й інші продукти, здатні задовольнити добову потребу організму у цьому мінералі.
Картопля
У бульбі середнього розміру міститься 941 мг калію. Для порівняння: в одному банані 422 мг калію. Найкращим способом приготування картоплі є запікання. Шкірку краще не знімати, бо в ній багато калію.
Листова зелень
Джерелами калію є шпинат та листя амаранту. В одній чашці цієї листової зелені міститься 800-900 мг калію. Вона корисна для мозку, оскільки уповільнює вікове зниження когнітивних функцій.
Томатний сік, паста та пюре
Помідори багаті калієм та лікопіном. Томатний сік, паста та пюре більш концентровані. Тому в них більше цього мінералу. Наприклад, 1/4 склянки томатної пасти міститься 669 мг калію.
Родзинки та курага
У цих сухофруктах міститься багато калію. У 1/2 склянки сушених абрикос 1 000 мг цього мінералу. Аналогічна порція родзинок містить 618 мг калію.
Сочевиця
Сочевиця є джерелом рослинного білка та клітковини. В одній чашці сочевиці 731 мг калію.