Сьогодні хурма вирощується усюди, де теплий клімат. Хоча батьківщиною вважається Китай. Є морозостійкі сорти, а тому навіть у нашій країні можна виростити цю рослину та отримати хороший урожай, якщо, звичайно, правильно доглядати. Цінуються не лише плоди, в яких багато корисних речовин, але й інші частини цієї рослини.
Чому хурму варто включити до свого раціону?
Плоди хурми люблять і дорослі, і діти. Вони солодкі та дуже смачні. Причому є як соковиті та дуже м’які сорти, так і щільніші, але не менш соковиті. У будь-якому випадку, насолода і смак нікого не залишають байдужим.
Користь ховається у плодах. Так, корисні властивості листя хурми полягають у тому, що у висушеному вигляді вони мають біологічно активні властивості, а тому дуже корисні особливо літнім людям – достатньо з них заварити смачний чай. Також їх можна перетирати в порошок і використовувати як засіб, що зупиняє кров (в’яжучий ефект у листі також зберігається). А тому вони і при гіпертонії – достатньо приймати по 1/4 чайної ложки двічі на день. Якщо листя пропарити, його можна накладати на рани, які довго не гояться або ті, в яких вже почався гострий запальний процес.
Хурма має і такі корисні властивості:
- кора хурми також дуже корисна. З неї потрібно робити настоянки та полоскати ротову порожнину, коли є якісь запальні процеси. Також кора корисна при розладі шлунку;
- у плодах багато вітамінів, тому їх рекомендується вживати в зимовий час, коли є нестача корисних речовин, а також навесні. Допоможе впоратися з авітамінозом. Особливо багато у плодах вітаміну С;
- хурму можна використовувати тим, хто має анемія – у ній багато заліза. У комплексному лікуванні ефект не забариться;
- сік або соковиті плоди мають відхаркувальний ефект, а також мають бактерицидний ефект – ефективно вживати плоди під час застудно-вірусних захворювань;
- не варто викидати і плодоніжки – це той сухий хвостик, який залишається після вживання самої хурми. У них багато флавоноїдів та поліфенолів. Це потужні антиоксиданти, яких у плодоніжці стільки ж, скільки у чотирьох плодах хурми. Їх можна добре промити, висушити та заварювати, а тому такий чай вживати у зимовий час. Одну плодоніжку потрібно заварити 100 мл окропу.
Хурма корисна буквально вся, а виростити її – це цікавий досвід для кожного садівника.