Картопля давно заслужила звання універсальної страви. Тим часом люди, які сидять на дієті, свідомо відмовляються від вживання картоплі через високий вміст вуглеводів і калорійність. Цікаво, що професійні дієтологи повністю виключати картоплю з раціону не рекомендують.
З опублікованого виданням USA Today матеріалу випливає, що при виборі картоплі слід звертати увагу на відтінок бульб. Червоний та фіолетовий відтінки вказують на високий вміст антиоксидантів. Як приклад можна навести окинавський солодкий картопля, який багатий вітаміном A.
За словами дієтолога Даніеля Крамбл Сміта, клітковина, що міститься в картоплі, допомагає регулювати рівень цукру і контролювати апетит. Солодку картоплю він назвав справжнім суперфудом. За глікемічним індексом вона нижче за інші види. Крім цього, у солодкій картоплі багато бета-каротину. В організмі цей пігмент перетворюється на вітамін A.
Що стосується способу приготування картоплі, то Сміт радить зробити вибір на користь легкого смаження, запікання та додавання її до тушкованих страв та супів. Вони дають змогу зберегти поживну цінність без збільшення калорійності.