Найкориснішим хлібом при скиданні ваги є цільнозерновий. З опублікованого мережевим виданням HealthDigest матеріалу випливає, що цільнозерновий хліб здатний змінювати склад кишкового мікробіома.
Результати відразу кількох досліджень переконливо доводять той факт, що вживання цільнозернових продуктів сприяє збільшенню кількості лакто- і біфідо-бактерій. Вони є активними учасниками процесу ферментації, в рамках якого вуглеводи перетворюються на жирні кислоти. Корисність кислот для організму полягає в тому, що вони стабілізують рівень цукру, регулюють гормони та забезпечують захист слизової оболонки кишечника.
У цільнозерновому хлібі багато антиоксидантів і клітковини. До нього можна додавати додаткові пробіотики для боротьби з конкретними хворобами.
Друге місце за корисністю посідає хліб на заквасці. У 2019 році видання Frontiers in Microbiology опублікувало результати дослідження, які доводять, що вживання хліба на заквасці призводить до скорочення кількості шкідливих кишкових бактерій. Крім цього, закваска стимулює бактерії до вироблення білків, через які окремі види патогенних бактерій стають неактивними.