Неправильне вживання хліба загрожує набором зайвих кілограмів. Цілком виключати цей продукт зі свого раціону медичні спеціалісти не рекомендують. Справа в тому, що деякі види хліба є корисними для організму людини. Вони забезпечують його всіма необхідними мікроелементами.
Мультизерновий хліб
Цей хліб є джерелом корисних сполук та рослинної клітковини, оскільки для його приготування використовуються зерна різних видів (гречка, пшениця, просо, овес та ін.). Мультизерновий хліб є ідеальним кандидатом на включення до щоденного раціону. Здоров’ю він не шкодить.
Цільнозерновий хліб
Для виготовлення цього хліба використовують цільнозернову пшеницю. Він багатий мікроелементами, вітамінами та рослинною клітковиною. Регулярне вживання цільнозернового хліба нівелює ризики ожиріння, інсульту та гіпертонії. Дієтологи рекомендують цей хліб тим, хто скидає вагу, тому що в ньому дуже мало калорій.
Житній хліб
Цей хліб має найнижчу калорійність. За корисністю та поживністю він перевершує білий хліб утричі. Завдяки великій кількості рослинної клітковини енергетична цінність житнього хліба не перевищує 165 ккал. Організм його дуже добре засвоює. Амінокислота лізин, що входить до складу хліба, зміцнює судини.
Вівсяний хліб
Для виготовлення цього хліба використовується вівсяне борошно. Він дуже корисний для здоров’я. Дієтологи рекомендують вівсяний хліб тим, хто хоче швидко схуднути. Енергетична цінність вівсяного хліба становить 260 калорій. Таким чином, його можна віднести до дієтичних продуктів.
Наведені вище види хліба придатні для щоденного вживання. Шкоди здоров’ю вони не завдають. Навпаки, ці види хліба приносять організму користь.
Хліб, як правило, виготовляють з борошна, а не з пшениці, а тим більше з цільнозернової, тому що такої не існує.
Борошно виготовляється з пшениці і в залежності від розміру помела поділяється на борошно вищого, першого, другого гатунків та обойне борошно. Обойне борошно, як і висівки в радянські часи використовували для добавки у корм худоби. Тому що у склад злаків входить фітінова кислота.
Але всіми шанований Філіп Котлер, засновник маркєтінга, навчив виробників, як можно дурити народ і отримувати додатковий прибуток від продажів. Таким чином з’явилося цілонозернове борошно та висівки як добавка. Про шкоду від фітіновой кислоти пошукайте у Гуглі.