Ефективність багатьох жорстких дієт викликає сумнів. Для схуднення достатньо правильно харчуватися. Збалансований ситний раціон дозволяє позбутися зайвих кілограмів без виснажливих голодувань. Дієтологи пояснили, які продукти до нього мають входити.
Білки
Білок є важливим як при наборі м’язової маси, так і при схудненні. Найкращими джерелами білка є червоне м’ясо, жирна риба, субпродукти та м’ясо птиці. При схудненні бажано використовувати базові джерела білка на кшталт курячих яєць та молочних продуктів.
Жир
Корисні жири містяться в горіхах та горіховій пасті без цукрозамінників та цукру, вершковому маслі від 82,5% жирності, гіркому шоколаді та салі. Дієтологи радять вживати жири з розрахунку 1 г на 1 кг маси тіла. За наявності надмірної ваги норму слід зменшити до 0,8 г.
Вуглеводи
На кожний кілограм ваги необхідно вживати щонайменше 3 г вуглеводів. Найкращими джерелами вуглеводів є перловка, гречка, пшоно, овес, полба, нут, сочевиця, квасоля, турецький горох і цільнозерновий хліб.
Клітковина
При схудненні в добовому раціоні обов’язково повинні бути присутніми зелень, висівки, фрукти та овочі. Дієтологи рекомендують вживати зелень та овочі з рибою та м’ясом. Щодня необхідно з’їдати по 400-500 г сирих овочів і фруктів.