Салати, м’ясні та рибні страви в Україні прийнято заправляти сметаною та майонезом. Обидві заправки мають свої недоліки та переваги. Про них і йтиметься у цій статті.
За словами професійної дієтологіні Наталії Денисової, у сметані містяться пребіотики. Вони зміцнюють імунітет та покращують роботу шлунку. Крім цього, в сметані містяться вітаміни та протеїни. Вони використовуються нашим організмом як будівельний матеріал для створення м’язової тканини. Основним недоліком сметани є жирність. У зв’язку з цим рекомендується вживати цей продукт у обмеженій кількості.
Для виготовлення майонезу використовується яєчний жовток, олія, сіль, оцет, гірчиця та інші інгредієнти. Він багатий жирними кислотами та вітаміном E, що покращують стан шкіри. Майонез небезпечний своєю високою калорійністю. Зловживання відомим на весь світ французьким соусом загрожує розвитком ожиріння.
Таким чином, обидві заправки не можна назвати корисними чи шкідливими. Вони впливають на організм позитивно та негативно. Дієтологія рекомендує чергувати майонез та сметану.