Багато споживачів у разі виникнення сумнівів у придатності продуктів до споживання намагаються перестрахуватися. Вони просто викидають їх у відро для сміття. Доктор Кейт Шнайдер з Університету Флориди пояснила журналістам Daily Mail, чому така перестраховка є доцільною далеко не завжди.
Найяскравішим індикатором зіпсованості продукту є пліснява. Пухнастий грибок з’являється на поверхні, після чого починає збільшуватися в розмірах. Шнайдер стверджує, що існують види плісняви, які не є патогенними. Простіше кажучи, вони не виділяють шкідливі для організму людини мікотоксини. Такі плісняви досить просто видалити з поверхні продукту.
Найпоширенішими видами плісняви, які виділяють шкідливі для організму мікотоксини, вважаються:
- Fusarium proliferatum.
- Fusarium verticillioides.
- Penicillium.
- Aspergillus.
Мікотоксини активно утворюються на поверхні напівм’яких сирів. Шнайдер не рекомендує вживати моцарелу та горгонзолу з пліснявою. У випадку з твердими сортами сиру вважається допустимим відрізати шматок, що запліснів. Крім сирів твердих сортів, після усунення плісняви можна їсти шоколад та варення.
На фруктах та овочах утворюється чорна пліснява. Найчастіше її можна зустріти на помідорах. Попадання грибка Stachybotryschartarum в організм може призвести до алергічних реакцій, проблем з диханням, подразненням шкіри і появи неврологічних симптомів. На хлібі з’являється грибок Rhizopus stolonifer. Він викликає проблеми з диханням та алергічні реакції. Вживати в їжу запліснілий хліб Шнайдер не радить.