Перед вживанням овочів та фруктів багато хто ретельно очищає їх від шкірки. Як виявилось, жодного практичного сенсу в цьому немає. Більше того, деякі овочі та фрукти набагато корисніші зі шкіркою. Дієтологи називають шкірку скарбницею поживних речовин, клітковини та вітамінів. Вона надає стравам неповторного смаку і чудової структури, пише Verywell.
За словами доктора медичних наук Мішеля Рутенштейна, у шкірці міститься не лише клітковина, а й додаткові поживні речовини на кшталт магнію та калію. Безумовно, далеко не всі овочі та фрукти безпечні для споживання зі шкіркою. Наприклад, у шкірці манго міститься урушіол, як і в отруйному плющі. У деяких людей ця сполука викликає алергічні реакції. У шкірці лічі містяться токсини, здатні завдати шкоди під час проковтування.
Дієтологи рекомендують їсти зі шкіркою наступні фрукти та овочі:
- Ківі (шкірка подвоює кількість клітковини, містить поліфеноли, вітаміни E та C).
- Помідор (шкірка містить лікопін, що підвищує вироблення колагену).
- Цитрусові (цедра містить клітковину, вітаміни та антиоксиданти).
- Картопля (шкірка містить фолієву кислоту, фосфор, калій, магній та вітамін С).
- Морква (у шкірці містяться бета-каротин та фітонутрієнти).
Дієтологи називають продуктові шкірки «недостатньо використовуваним джерелом функціонального харчування». Вони містять велику кількість корисних для організму людини сполук, проте люди все одно їх викидають.