Вчені з університету Чикаго провели експеримент, суть якого зводилася до встановлення зв’язку між розвитком деменції і стравами з фритюру. Повторне використання олії для багатьох ресторанів є звичайною практикою. За даними Daily Mail, автори дослідження виявили в старій олії шкідливі для мозку речовини, через які у людини може розвинутися недоумство.
Вчені використовували для годування щурів їжу, приготовлену на старій олії. Це призвело до того, що по всьому тілу гризунів з’явилися ознаки запалення. Крім цього, у них почали знижуватися когнітивні функції. Дослідники дійшли висновку, що вживання страв, обсмажених у старій олії, спричиняє пошкодження нейронів.
Результати дослідження викликали у вчених занепокоєння. По суті, їм вдалося встановити прямий зв’язок між вживанням страв із фритюру та розвитком недоумства. Варто зазначити, що експеримент проводився на щурах. Для підтвердження результатів його потрібно провести на людях. Американські дослідники мають намір продовжити роботу у цьому напрямі. Не виключено, що в майбутньому на підставі їхньої наукової праці будуть розроблені нові дієтичні рекомендації.