В організмі людини печінки відведено життєво важливу роль. Вона відповідає за метаболізм жирів та фільтрацію токсинів. Для підтримки здоров’я печінки слід приділяти особливу увагу збалансованості харчування. Справа в тому, що певні комбінації продуктів створюють для печінки надмірне навантаження, що зрештою призводить до її пошкодження.
Видання Only My Health опублікувало матеріал, присвячений найшкідливішим для печінки поєднанням продуктів. З нього випливає, що дієтологи рекомендують уникати наступних комбінацій:
- Солодкі напої з жирними продуктами (збільшення ваги, неалкогольна жирова хвороба).
- Смажена їжа з червоним м’ясом (ризик розвитку раку).
- Оброблені продукти з трансжирами (накопичення жиру, неалкогольна жирова хвороба).
- Спиртні напої з багатими натрієм продуктами (ризик запалення печінки).
- Рафіновані вуглеводи зі штучними підсолоджувачами (ризик розвитку діабету).
- Червоне м’ясо з великою кількістю білка (запалення та дисфункція печінки).
- Алкоголь з кофеїном (ризик ушкодження печінки).
- Солодощі зі штучними добавками (окислювальний стрес, запалення).
- Мариновані продукти з солоною їжею (навантаження на печінку).
- Алкоголь з гострою їжею (гастрит, кислотний рефлюкс).
Дієтологи радять не вживати продукти у зазначених вище комбінаціях. При цьому окремо їх споживання є допустимим.