Чашка кави зранку – традиція мільйонів людей по всьому світу. Бадьорий запашний напій позбавляє залишків втоми та задає позитивний настрій на весь день. Широкий асортимент пакувань на полицях магазинів дозволяє купити каву будь-яких сортів, з різноманітними домішками та без них. Як саме варто обрати?
Арабіка
Для виготовлення кави, на пакуванні якої міститься напис 100% арабіка, використовуються зерна, зібрані з рослини Coffea arabica. З цієї сировини виготовляють більш ніж 70% кавових напоїв в усьому світі. Обсмажувальники кави вважають зерна арабіки найкращими за якістю, а баристи завжди радять кавоманам – арабіку, як мʼякий на смак сорт. Отож, ось які особливості арабіки:
- місцевість вирощування зерен: високо в горах, на спеціальних плантаціях
- помірна міцність;
- характерна кислинка;
- вишуканий аромат.
Зерна вирощуються на високих деревах високо в горах. Оптимальні умови для арабіки – 800-2000 метрів над рівнем моря. Збирати плоди не так просто. Саме тому, сировина коштує дорожче за інші сорти зерен. Втім, не варто економити на задоволенні. При правильній обробці, ви отримаєте неймовірний напій, що подарує вам силу тих гір, де вирощувалися плоди.
Купуйте якісну арабіку в інтернет-супермаркеті novus.online. Широке різномаїття асортименту дозволить вам знайти виробника, який задовольнить найвибагливішого кавомана.
Робуста
Зерна робусти мають в 2 рази більше кофеїну, ніж в арабіці, та в 2 рази більше хлорогенової кислоти. Рослина, з якої виготовляють цей різновид кави, має назву Coffea canephora. Зростає вона на рівнинах, і не потребує особливих умов. За смаком робуста більш гірка, зазвичай, в ній менше вловлюється ароматних ноток. Але не все так однозначно. У світі є виробники, які знаються на цьому сорті кавових зерен, і роблять з них достойний запашний та міцний напій, який не поступається арабіці. Часто лікарі назначають пацієнтам з низьким пульсом випити зранку трохи кави – на робусті. Мале горнятко кави, правильно зварене, допоможе нормалізувати тиск.
Суміш арабіки й робусти
У мас-маркеті чисту робусту знайти складно. Зазвичай на полицях є кавові суміші, де змелені зерна обох різновидів кави, у певних відсоткових пропорціях. Якісні мікси будуть до смаку покупцям, адже вдало поєднують у собі аромат арабіки й міцність робусти.
Що обирати? Вирішувати тільки вам. Спробуйте різні сорти, відчуйте на смак каву різних виробників та знайдіть свій улюблений. Головне – не зловживати кавою. Нехай ваші паузи на каву приносять суцільне задоволення й заряд енергії на весь день.