Печінка є найбільшим внутрішнім органом, що виконує в організмі близько сотні різних функцій. До основних функцій печінки можна віднести метаболічну та детоксикаційну. Простіше кажучи, вона допомагає засвоювати їжу та виводить токсини та сторонні речовини з кровотоку. Для підтримки здоров’я печінки достатньо включити до раціону наведені нижче продукти.
Буряк
Буряк вважається найкориснішим суперфудом для печінки. Вона є джерелом бетаїну, що має гепатопротекторні та протизапальні властивості. Буряк змушує організм виробляти глутатіон.
Лимон
У лимоні міститься протизапальна сполука нарингін, яка зменшує пошкодження печінкових клітин. Лімонен зі шкірки стимулює вироблення ферментів детоксикації печінки.
Часник
Часник багатий на аліцин, який сприяє прискоренню відтоку жовчі і надає стимулюючу дію на стінки жовчного міхура. Крім цього, в ньому присутні сірчисті компоненти, які знижують рівень гомоцистеїну та виводять з печінки шкідливі речовини.
Морква
Морква є джерелом антиоксидантів та бета-каротину, які зменшують пошкодження печінкових клітин. Сира морква виводить із організму «поганий» естроген.
Куркума
Куркума є джерелом куркуміну. Він забезпечує гепатоцитам (клітин печінки) надійний захист від окислювального стресу, обумовленого надлишком токсинів. При прийомі сильнодіючих препаратів це особливо важливо, оскільки при тривалому застосуванні вони можуть пошкодити печінку.