Під час вивчення стародавніх металевих котлів, знайдених у північній Монголії, дослідники виявили сліди молока та залишки крові тварин. Вчені змогли встановити, чим харчувалися монгольські кочівники у бронзовому столітті.
Вік представлених на дослідження котлів складає близько 2700 років. Дослідники з університетів Мічигану та Базелю, Національного музею Монголії та Інституту геоантропології Макса Планка виявили у казанах залишки крові кіз та овець. Це говорить про те, що котли використовувались монгольськими кочівниками для збору крові з метою приготування кров’яної ковбаси.
За словами керівника дослідження Шевана Уїлкіна, обробка крові є частиною традиційної харчової культури монголів. Кров’яна ковбаса в Монголії популярна й досі. Зроблене відкриття говорить про важливість виробництва ковбас у давнину як методу консервації їжі.
У стародавніх котлах також було виявлено сліди молока яків та худоби. Це доводить, що монгольські кочівники почали займатися домашнім скотарством та доїнням яків набагато раніше, ніж вважалося. Вілкін підкреслив, що зроблене відкриття дозволяє отримати уявлення про харчові звички та раціон монгольських кочівників, а також різноманітні кулінарні методи древніх цивілізацій.